21 abril, 2016

Tot l’any

L'any

All sec

Pertany a la família de les liliàcies, amb un bulb compost de diversos bulbils. La seva olor és forta i característica. Pot ser menjat en cru o cuinat. Té moltes propietats médiques.

L'any

Alvocat

Fruita ovalada de pell rugosa, bastant gruixuda i de color verd lluent o negre. La polpa és cremosa i compacta, de color blanc groguenc. A l’interior té una gran llavor de color marró. L’alvocat es consumeix principalment com a fruita fresca, en amanides, salses, cremes, sopes.

 

L'any

Ametlla crua

L'ametlla és la llavor comestible del fruit de l'ametller dolç, de color blanc brillant, embolicada amb una coberta marró vermellosa. Es consumeix com a fruita seca, fregit i/o salat i també s'elaboren productes tan coneguts com el torró i el massapà.

 

L'any

Api

Hortalissa de fulla amb tija sucosa, gruixuda, buida, amb solcs i allargada. Es compon generalment d'una penca de 25-30 centímetres d'alçada, amb forma cilíndrica i angulosa, recorreguda longitudinalment per un plec profund. De la tija surten nombroses fulles.

Recepta

L'any

Bleda

La bleda comparteix l’amargor de la fulla de la remolatxa i el lleuger sabor salat que deixa l’espinac. La tija, gruixuda i cruixent, pot arribar fins a 60 cm de llargada. La bleda, com l'api, la col i l'espinac, és una verdura de la qual consumim la fulla.

 

L'any

Bleda colors

Varietat de bledes de fulles grans, nombroses, de color verd fosc i bollades.

Recepta

L'any

Bleda groga Gallina

De fulles llargues i grans, i un color verd groguenc. Penques de color blanc pur, d'excel·lent qualitat.

Recepta

L'any

Bleda vermella

Fulles amb forma semblant a les de la bleda, però de menor grandària. Són verdes, llises, però amb la tija de color vermell. El seu sabor és lleugerament diferent al de la bleda. Tenen un cert toc picant. S'utilitzen crues en amanides, però també podem saltar-les o arrebossar-les.

L'any

Ceba seca Babosa

És una varietat de ceba extra-primerenca, dolça i molt resistent.

Recepta

L'any

Ceba seca Figueres

Aquesta ceba es diferencia de les altres perquè té un gust més equilibrat. És de consistència tova, de color rosat amb tendència a violeta, de forma una mica aplanada, i de mida mitjana. Es pot menjar crua, fregida, bullida, rostida, o en sopes.

L'any

Ceba seca Reca

La planta té fullatge abundant, de color verd mig. Els bulbs són gruixuts, globosos, durs i molt densos. És de color rogenc brillant.

L'any

Cigronet Alta Anoia

És un cigró menut, de pell molt llisa, que augmenta fins a tres vegades el seu volum durant la cocció, de sabor delicat i textura untuosa, gens farinosa.

L'any

Col Kale

Vegetal de la família de les cols que, de fet, constitueix un tipus de col arrissada. Aquesta és extraordinàriament rica en vitamines, sobretot C, A, E i K.

Recepta

L'any

Enciam Batavia

L'enciam batavia presenta un 'cogollo' voluminós i ferm amb llargues fulles cruixents, lleugerament arrissades i ondades en les vores, d'un color verd daurat.

L'any

Enciam Lollo Rosso

Aquestes fulles baby es caracteritzen pels seus colors vius i per la seva textura tendra. És un enciam arrissat, vermellós i lleugerament amarg. Aquesta hortalissa no només nodreix i calma la set, sinó que pel seu sabor suau i la frescor que proporciona, és la base d'una amanida perfecta.

L'any

Enciam Lollo Verd

De fulla molt semblant a l'enciam fulla de roure, però amb una textura lleugerament més suau i sabor semi-dolç. Presenta una coloració verda per fora i groguenca en el seu interior. Combina bé barrejada amb altres varietats d'enciam.

L'any

Enciam Maravilla

Les fulles de l'enciam maravilla formen un cabdell dens. Són gruixudes, grans i arrissades. Ofereix una textura molt cruixent, l'aigua es percep molt més que en altres enciams, és molt sucosa, dolça però amb un toc lleugerament astringent.

L'any

Enciam roure negre

Caracteritzat per la seva fulla fosca, l’enciam roure negre és summament ric en vitamines i minerals, i ajuda al creixement dels infants.

L'any

Enciam roure verd

Té les fulles alveolades, semblants a les d'un roure, d'aquí el seu nom. De color verd clar, amb el centre tirant a blanc. Ofereix una textura tendra poc cruixent, a més d’un sabor delicat i dolç.

L'any

Enciam Trocadero

Enciam de fulles mantegoses i llises, molt saborós, també conegut com enciam francès, és de fulla tendra, molt digestiu. La millor manera de menjar-lo és cru (després d’haver-lo rentat bé), encara que també es pot menjar cuit, en truita, guisat, etc.

L'any

Espinac baby

Els espinacs baby són els espinacs de fulla llisa que han estat collits de manera primerenca. Tenen un sabor més dolç i són més petits i més tendres que els altres. En truita, en amanides o en farcits hi queden molt bé.

L'any

Farigola

La farigola, Thymus vulgaris, pertany a la família de les labiades i és un dels condiments més tradicionals de la cuina mediterrània. Té les tiges llenyoses i la textura de les seves fulles és herbàcia.

L'any

Fonoll

El fonoll és una hortalissa de la qual se n’utilitza tot. Les tiges i les fulles com a herbes aromàtiques, les llavors com a espècies i el bulb com a hortalissa. El bulb es pot cuinar saltat, al vapor o bé bullit. A Itàlia acostumen a posar-lo entre plat i plat, amb un raig d'oli i un polsim de sal, per refrescar i netejar el paladar.

Recepta

L'any

Julivert

El julivert és una planta de la família de les apiàcies. Popularment se’n mengen les fulles, tot i que també se’n pot menjar l’arrel. El julivert es pot afegir en amanides, finament picat, però també és gustós a l’escudella, ous i truites, peixos i patates.

Recepta

L'any

Kiwi

Fruita de mida i forma semblants a un ou. La pell és de color marró fosc, aspra i peluda. La polpa té un color verd intens que s'aclareix al centre, on es concentren petites llavors negres comestibles.

 

L'any

Llentia Pardina

Llentia que té com a característica principal la seva mida reduïda, de pell fosca i suau al paladar. Són molt nutritives ja que aporten proteïnes, minerals i vitamines. Es poden consumir en amanides, estofats o sopes.

L'any

Llimona

És una fruita de forma allargada. Té una pell forta i resistent, de tonalitats grogues o verdes, que protegeix la polpa. Està dividida en grills (de 3 a 19) plens de suc molt àcid. Pot tenir alguna llavor.

Recepta

L'any

Nectarina

Fruit semblant al préssec, però no tant aromàtic. Té la pell llisa i la polpa de color groc.

L'any

Ous

Aliment molt ric en proteïnes i de fàcil digestió. Els nostres ous provenen de gallines felices.

L'any

Pastanaga

La pastanaga es conrea per la seva arrel, que normalment és de color taronja. És recomanable menjar diàriament petites quantitats de pastanaga crua ratllada, en amanides o amb suc de llimona. També es poden menjar cuites, senceres o en puré.

Recepta

L'any

Patata

Tubercle de forma irregular, normalment arrodonit i allargat.

Recepta

L'any

Pomelo

El pomelo és una fruita de les més famoses de la família dels cítrics subtropicals, generalment reconeguda pel seu sabor lleugerament amarg i àcid.   

 

 

L'any

Porro

El porro consta de tres parts ben diferenciades, fulles llargues i lanceolades, bulb allargat blanc i brillant, i nombroses arrels petites que van unides a la base del bulb. El porro és una hortalissa que mereix un lloc habitual en les nostres sopes i caldos d’hivern, perquè ens proporciona vitamina C, fibra i escalfor.

Recepta

L'any

Radiccio

El radiccio, Cichorium intybus, és una planta de la família de les achicòries i es distingeix per les seves fulles carnoses, cruixents i el seu fort sabor amarg.

Recepta

L'any

Rave negre

El rave negre es distingeix pel seu aspecte aspre i les seves flors blanques. Se li atribueixen propietats medicinals pel seu contingut en sofre orgànic.

 

L'any

Ravenets

De la família de les crucíferes i de mida petita. Pel seu sabor, lleugerament picant, se sol consumir cru, tallat prim en amanides, però també queda de meravella en sopes i plats vegetals.

Recepta

L'any

Romaní

Rosmarinus officinalis, planta de la família de les labiades que es caracteritza pel seu aroma. Té les fulles linears amb els marges revoluts.

L'any

Ruca

La ruca és una verdura encara poc coneguda i que s'està introduint paulatinament. Pertany a la família de les crucíferes, com la col, el rave o el nap. És una verdura que ha passat de ser considerada una mala herba a una planta que pot afegir-se en plats de pasta, pizzes o amanides.

Recepta

L'any

Sajolida

La Sajolida, que és una herba de la família de les labiades, es distingeix pel seu aroma i per les seves fulles estretament lanceolades.

L'any

Sàlvia

Pertany a la família de les labiades. És una herba molt aromàtica, de fulles lanceolades, gruixudes i amb els nervis molt marcats.

L'any

Sucs variats

Els sucs variats són elaborats amb fruites 100% ecològiques. 

L'any

Taronja Navelina

La taronja navelina és reconeguda per la seva polpa dolça, sucosa i fundent. El seu color és molt intens.

 

L'any

Xirivia

Arrel de forma cònica, acabada en punta i rugosa a la part exterior. És de color crema per fora i blanc per dins. Aquesta hortalissa té un sabor molt delicat.